T8 - soufles 13qr.nl / koken / T8 - soufles 1
ÿþ Ultraplus schalen SOUFFLÉS Soufflé 3 eieren , 40 gram boter, 45 gram bloem, 13/4 dl melk mespunt zout (45 gram suiker indien zoete soufflé). Oven voorverwarmen op 175° C. Eieren splitsen. Eiwitten met zout (en indien zoete soufflé met 1 eetlepel van de suiker) stijfkloppen in Mix-n-Meet. In steelpan de boter smelten en er daarna in één keer de bloem door roeren; 1 minuut zacht laten koken. Helft van de melk toevoegen, op hoog vuur aan de kook brengen, vuur laagdraaien en dan alles tot een gladde massa roeren. Rest van de melk toevoegen, aan de kook brengen en weer doorroeren. Voor zoete soufflés nu de rest van de suiker toevoegen en pannetje van het vuur nemen. Met een garde de dooiers snel door de saus kloppen. Dan de saus over de geklopte eiwitten schenken en met de Spatel luchtig omscheppen. U+schaal 21. invetten en het mengsel erin doen. Zonder deksel in het midden van de voorverwarmde oven zetten. Reken op een baktijd van circa 30 minuten. Zet de temperatuur halverwege de baktijd op 200° C. Soufflés moeten direct geserveerd worden want ze zakken in als de temperatuur daalt. Doe tijdens het bakken dus ook niet de oven open. Hartige variaties (basisbeslag zonder suiker): Kaas: Roer 75 gram gemalen oude kaas door het beslag. Florentine: Roer 150 gram ontdooide, goed uitgedrukte spinazie met 50 gramgemalen kaas, wat peper en nootmuskaat door het beslag. Ham: Roer 100 gram heel fijn gesnipperde ham door het beslag en eventueel wat paprikapoeder. Tomaten: Roer 2 eetlepels tomatenpuree, fijngeknipte verse basilicum en 50 gram gemalen kaas door het beslag. Garnalen: Roer 100 gram fijngehakte, gekookte garnalen door het beslag. Zoete variaties (basisbeslag met suiker): Vanille: Voeg een zakje vanillesuiker toe aan de melk. Mokka: Voeg 2 theelepels oploskoffie en extra suiker toe aan de melk. Chocola: Roer 80 gram gesmolten pure chocola door de saus. Tomaten met kruiden/kaassoufflé 4 vleestomaten, 25 gram boter, 25 gram bloem, 2 theelepels bouillonpoeder, 2 dl. melk, 2 eieren, snufje zout, 1 pakje (circa 80 gram) roomkaas met kruiden, 150 gram geraspte kaas, verse kruiden (bijv. peterselie, bieslook), eventueel versgemalen peper naar smaak. Oven voorverwarmen op 200° C. Van vleestomaten het kapje afsnijden en met een lepeltje uithollen. Splits de eieren. Doe de dooiers met de roomkaas, de geraspte kaas en de fijngesneden verse kruiden en versgemalen peper in een Tupperware Kom en roer dit door elkaar. Doe de eiwitten met snufje zout in de Mix-n-Meet en sla ze stijf met de metalen garde of mixer. Doe de boter in de M+Maatkan en smelt dit in de magnetron (circa 1 minuut op vol vermogen). Roer hier met de kunststof garde de bloem en bouillonpoeder door en daarna de melk. Roeren tot alle bloem is opgelost. Zet dit weer in de magnetron, circa 3 minuten op vol vermogen (na iedere minuut even doorroeren) tot de saus is gebonden. Roer er dan het dooier/kaas/kruiden mengsel doorheen en spatel daarna luchtig het geklopte eiwit erdoor met de siliconen spatel. Velt het Ultraplus deksel in met het keukenkwastje. Vul de tomaten met het mengsel en zet ze in het deksel. Plaats het gerecht in de combi-oven (300Watt/200°) gedurende circa 8 minuten. Lekker met sneetjes of reepjes geroosterd brood. Spinaziesoufflé met Brie pak gehakte diepvries spinazie (450 gram), zakje kerriesaus (voor 250 ml), 3 eieren, 100 gram geraspte kaas, stukje brie, nootmuskaat, peper (uit de molen), olie of boter om schaal in te vetten Ontdooi de spinazie in de Microplus schaal (ontdooistand ± 20 à 30 minuten) en laat hem daarna goed uitlekken in het Duo-vergiet deksel. Laat de oven vast voorverwarmen op 175 à 200 °C. Maak de kerriesaus zoals op de verpakking staat omschreven. Als die klaar is, overdoen in de Mix-n-Meet 2 liter. Roer de kaas en de spinazie er met de garde doorheen. Splits de eieren; voeg ook nog wat nootmuskaat en peper naar smaak toe. Klop de eiwitten stijf en spatel deze luchtig door het spinaziemengsel. Vet de Ultraplus schaal 2L. in met behulp van het keukenkwastje en giet het mengsel erin. Snijd de brie in plakjes en leg deze als een zonnetje op de soufflé. Zet de schaal, zonder deksel, in de voorverwarmde oven tot hij mooi van kleur en tot ongeveer 1% cm onder de rand gerezen is (± 30 à 40 minuten). Heerlijk met gebakken aardappeltjes of sneetjes stokbrood. - 16 - 12/03/2007
Smakelijk eten!